THEATER
Special

zo 04|05 21:00

Theater na de Dam
Ik, Armando

Theater na de Dam in de Drommedaris

Na de herdenking in het Wilhelminaplantsoen op zondag 4 mei opent de Drommedaris haar deuren voor twee bijzondere voorstellingen.

Theater na de Dam

Na de herdenking in het Wilhelminaplantsoen op zondag 4 mei opent de Drommedaris haar deuren voor twee bijzondere voorstellingen: Die Mame van Anouk Dorfmann & het Charivari Trio en Toneelgroep Drommedaris met Ik, Armando.

De Drommedaris doet hierdoor mee aan het landelijk initiatief van Theater na de Dam en wordt u aangeboden door het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen en hun diverse sponsors. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

>>> Reserveren verplicht, boek uw stoel via de ticketlink.
>>> Bezoek de website van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen.
>>> Bezoek de website van Theater na de Dam.

Ik, Armando

De voorstelling biedt een diepgaande verkenning van het denken en doen van "schuldigen" tijdens de Tweede Wereldoorlog, geïnspireerd door de teksten van kunstenaar Armando en bewerkt tot toneelstuk door Bart Kiene en Peter Oskam. Armando, die opgroeide in de oorlog en ervaringen bij kamp Amersfoort meemaakte, had een blijvende fascinatie voor geweld in al zijn artistieke uitingen. Hij onderzocht hoe mensen hun gewelddaden rechtvaardigen en ontkennen, en hoe daders zich als slachtoffers kunnen presenteren. Dit dehumaniseringsproces, waarin mensen tot zondebokken of zelfs insecten worden verklaard, stelt hen in staat om geweld te rechtvaardigen zonder gewetenswroeging. Een voorstelling die laat nadenken over die mechanieken die leiden tot onderdrukking en die geweld rechtvaardigen. En dus ook over wat een nazi was en hoe mensen daarin mee konden gaan.

De voorstelling verbindt deze thema's met hedendaagse politieke retoriek. Armando's gesprekken met voormalige SS'ers en zijn kritische blik op de maatschappij worden weerspiegeld in actuele situaties, zoals de manier waarop leiders als Poetin en Trump vijandelijke groepen framen. De makers nodigen het publiek uit om deze mechanieken van geweldsrechtvaardiging te herkennen en zelf na te denken over de moraal van deze kwesties, zonder hen een definitief oordeel op te leggen. Zware thematiek maar niet zwaar gebracht. Kortom een associatieve voorstelling die zeker stof tot nadenken geeft.

Met dank aan de Armando Stichting voor het geven van de teksten van Armando
Met dank aan Cherry Duyns voor het gebruik van teksten uit Herenleed.

Meer informatie

Datum | Zondag 4 mei
Foyer | Drombar, open vanaf 20:30 uur
Showtime | 21:00 uur
Zaal | Enza Zaden Zaal, eerste verdieping
Zitplaatsen, ongeplaceerd
Vrij entree, reserveren verplicht.