GESCHIEDENIS
Uitverkocht

za 28|09 14:00

Theatrale wandeling over Cornelis Valentijn

Theatrale wandeling over de slaafgemaakten Tabo Jansz en Cornelis Valentijn. Start is bij het stadhuis van Enkhuizen.

Theatrale wandeling over de slaafgemaakten Tabo Jansz en Cornelis Valentijn

Op 14, 21 en 28 september kunt u deelnemen aan een theatrale wandeling door theatermaker Julian Weinstein en archivaris Jan de Bruin. Hoofdpersonen zijn de Hoornse tot slaafgemaakte Tabo Janszoon (alias Adriaan de Bruin) en de Enkhuizer Cornelis Valentijn (eerder: Cupido van Bougis). Zij ontmoeten elkaar in Enkhuizen waar vergaderingen van de WIC werden gehouden.

Er zijn in totaal 6 wandelingen. Deelname aan de wandeling kost 5 euro p.p.
De wandelingen zijn op 14 (Monumentendag), 21 en 28 september en worden gehouden om 11 uur en om 14.00 uur en beginnen bij het Stadhuis van Enkhuizen.

Wijnstein, zelf van Surinaamse komaf, heeft in Westfries Musem voor het schilderij van de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff (1672-1733) gestaan. Van Bredehoff was onder andere bewindhebber (directielid) van de West-Indische Compagnie (WIC). Naast hem staat een jonge, zwarte bediende afgebeeld die zijn geweer en hond vasthoudt: Tabo Janszoon. Hoe de donkere jongen bij de regent terecht is gekomen, weten we niet, maar Wijnstein vertelt Tabo’s geschiedenis vanuit zijn perspectief.
Ditzelfde geldt voor de geschiedenis van Cornelis Valentijn. Hij wordt begin van de 18de eeuw vanuit het Indonesische eiland Sulawesi naar Zuid-Afrika vervoerd, een belangrijk havenknooppunt voor de VOC. Daar werkte hij als slaaf bij een familie thuis. Tot de dag dat er een Enkhuizer VOC-schip aanmeert met een blinde scheepstimmerman. Om terug te kunnen keren naar Enkhuizen kocht hij de tot slaafgemaakte 'Cupido van Bougis'. Pas later zal blijken dat deze in Enkhuizen gedoopt wordt tot Cornelis Valentijn en daar terecht zal komen als lijfknecht van de toenmalig burgemeester en VOC-bewindhebber Frederik Lakeman. Valentijn werkte als nachtwaker op de VOC-werf én in pakhuis het Peperhuis om later als vrij man in Enkhuizen een bestaan op te bouwen. In de Westerkerk alhier ligt hij begraven.

In de vertelvoorstelling, die in de vorm van een wandeling is gegoten, vertelt Julian Wijnstijn het nodige over de VOC en de WIC, waarbij ook de slavernij aan bod zal komen, maar hij waakt er voor om er een aanklacht van te maken.“ Het is geen veroordeling, ik zet Tabo en Cupido niet als slachtoffers neer. Ik vertel een bijzondere geschiedenis die zich in deze regio heeft afgespeeld.” Wat de daarbij zeker ook bijzondere rol van archivaris Jan de Bruin in deze wandeling is, krijgt u gaande de rit aan de weet komen.

In het kader van het project 150 jaar afschaffing slavernij zijn er in Enkhuizen reeds een aantal projecten geweest, waaronder voorstellingen over de spin Anansi, een optreden van gospelkoor Wazzup, gastlessen en een Keti Koti maaltijd.