EXPOSITIES IN DE TOREN

Viola Holt

Van 21 juli tot en met 24 oktober 2024 exposeert Viola Holt in de Drom.

Viola Holt van Emmenes (Den Haag, 1949) kende een lange succesvolle tv-carrière, daarnaast exposeerde zij al lange tijd in binnen- en buitenland. En nu zijn haar abstract figuratieve werken te zien in de Drom. 

Haar werken hebben ieder een eigen verhaal, een link naar wat er gaande is in de wereld of een spirituele bezinning. De expositie, genaamd ‘Morgen Verder’, gaat over over rust en afstand nemen in deze chaotische tijd om creatief tot bloei te komen. ‘Morning Walk’ is bijvoorbeeld gemaakt naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh (stond in het Kunst Vadecum). ‘Yunin Tragedy’ is een aanklacht tegen hondenmishandeling in China. ‘Alles wat uit de stortvloed van informatie in gedachten blijft en de weg naar het canvas bereikt’. 

Blijf even staan. Loop niet te snel door. Combineer de titel met het werk. If you change the way you look at things, the things you look at change. 

De Drommedaris is met zijn karakteristieke indeling zeer geschikt voor exposities. Ieder kwartaal bieden wij de kans aan een lokale, nationale of zelfs internationale kunstenaar om werken te exposeren in de Drommedaris.

Exposeren in de Drom? Dat kan!

Heb je zelf interesse om te exposeren in de Drom? Dan kan je contact opnemen met Joann Bos. Stuur Joann een e-mail via  joann_bos@hotmail.com of bel met 06-41 123 282. Wellicht hangt jouw werk straks aan de eeuwenoude muren van de Drom!

Joann, zelf kunstenaar, is in 1960 geboren in het zonnige California en put inspiratie voor haar abstracte werken uit haar veelbewogen leven. Stralend en vrolijk, maar soms ook wat melancholiek. De dromer in haar concurreert voortdurend met de realist die zij in het dagelijks leven is, wat haar werken verrassend afwisselend maakt. Haar surrealistische en abstracte werk kenmerkt zich vooral door het tot de verbeelding sprekende kleurgebruik.

kunstenaars die al hebben geëxposeerd in de Drom
Hans van de Wetering

Van 12 maart tot en met 12 juli 2024 exposeerde Hans van de Wetering in de Drom.

Hans van de Wetering (68 jaar) begon 12 jaar geleden met schilderen. “Vroeger kon ik al aardig tekenen maar het echte schilderen begon ik op te pakken 

nadat mijn vrouw een schilderij van een koe zag en dat zo mooi vond, ik dacht: ‘dat kan ik ook’. En zo werd mijn interesse gewekt om te gaan schilderen. Dus heb ik verf en kwasten en doeken gekocht. Ik verdiepte mij ook in het mixen van eigen kleuren. Dat maakt elk schilderij uniek. De techniek die ik gebruik is laag op laag van donker naar licht. Ik werk uitsluitend met acryl verf. De materialen die ik gebruik zijn van professionele kwaliteit zodat de staat van de doeken altijd gewaarborgd blijft.”

Hans is een groot liefhebber van Pop art en koos deze richting om zichzelf verder in te ontwikkelen. Hij maakt voornamelijk portretten van bekende mensen zoals acteurs en muzikanten. Daarnaast werkt hij regelmatig in opdracht. 

Hans is geboren te Zaltbommel en woonachtig in Katwijk aan Zee. In zijn werkzame leven was hij beveiliger. “Ik werkte voor de overheid en beveiligde mensen in Nederland van Mandela tot de Keizer van Japan. De ontmoeting met Mandela vond ik wel bijzonder. Die heb ik dan ook uiteraard op doek gezet!”

Mario Letschert

Van 4 november 2023 tot en met 4 februari 2024 exposeerde Mario Letschert in de Drom.

Over Mario: 'Van jongs af aan was ik gefascineerd door fotografie. Op latere leeftijd heb ik een cursus fotografie gedaan en gaandeweg kwam ik erachter dat het werken met vloeistoffen en het fotograferen hiervan zeer bevredigend was. Ik ben begonnen bij de waterkraan en heb ondertussen al veel vloeistoffen en materialen geprobeerd en mezelf verder ontwikkeld. Het proces is nog lang niet klaar, er zijn altijd nieuwe materialen te ontdekken die een even onvoorspelbaar effect hebben. Mijn wens is om kunstliefhebbers een kijkje te laten nemen en te laten genieten van “De magie van het onvoorspelbare”.

Mijn kunst in de breedste zin van het woord is niet alleen fotografie. Door verschillende vloeistoffen zoals water, koffie, melk, olie te combineren en te onderzoeken hoe deze materialen zich voor de lens vormen, wordt de kunstliefhebber meegenomen in de wereld van kleuren, magie en dromen. Zowel rook als vloeistoffen vormen zich niet op commando. Het is onmogelijk te voorspellen hoe deze zich zullen vormen. Dit maakt het hele proces boeiend. Wie mijn kunst ziet, ziet ook vormen en figuren die tot de verbeelding spreken.De namen van de kunstwerken zijn ontstaan uit mijn verbeelding en mijn gevoel.

Kijk op https://www.fotokunstenaarletschert.nl/ voor meer.

Frédérique Spigt

Van 29 juni tot en met 19 oktober 2023 exposeerde Frédérique Spigt in de Drom. Spigt is een bijzondere artiest. Behalve creatief is ze ook uitermate veelzijdig. Ze zingt, ze schrijft, ze dicht, ze acteert, ze maakt tv-programma’s en podcasts. Én daarnaast blijkt ze ook nog eens een bijzonder talent voor schilderen te hebben. Recentelijk is zij daarom ook doorgebroken als kunstschilder.

In een expressieve en rauwe stijl die verwant is aan het experimentele en picturale werk van de Cobra-beweging. Haar kleurrijke doeken met een geheel eigen signatuur zijn het afgelopen jaar op verschillende kunstbeurzen bijzonder enthousiast ontvangen. Op 1 november 2022 kon iedereen kennis maken met dit nieuwe talent van Frédérique Spigt. Cornald Maas besteedde toen in het tv-programma ‘Volle Zalen’ uitgebreid aandacht aan deze vrouwelijke kunstenaar en haar oeuvre. Op www.frederiquespigtart.nl kunt u nu kennismaken met dit oeuvre. Haar doeken zijn daar ook te koop, zowel in grote als in kleinere formaten.

Peter Faber

Sinds 2019 heeft acteur Peter Faber er een nieuwe hobby bij. Schilderijen. Dit doet hij met acrylverf op canvas. Het liefst maakt hij een kunstwerk per dag in zijn atelier in de Amsterdamse Baarsjes. Zijn schilderijen zijn zeer kleurrijk en vrolijk met uiteenlopende thema’s. Vitaminepillen zoals hij ze noemt. De opbrengst van Peter’s werken komen ten goede aan de Peter Faber Stichting.

Peter Faber Stichting
De Peter Faber Stichting is een ideële stichting die in 2008 door Peter Faber is opgericht. De missie is om iedereen ongeacht afkomst, achterstand of beperking de switch te laten maken van destructieve naar creatieve energie. Er worden door de stichting voor verschillende doelgroepen creatieve projecten op maat ontwikkeld en uitgevoerd met als motto: “Ik kan ‘t, ik wil ‘t, ik doe ‘t, NU!”.

De eerste doelgroep waar ze zich op richt zijn risicojongeren en (ex)gedetineerden in de leeftijd van 16 t/m 40. Daarnaast is er een speciaal project ontwikkeld, het EPJO (misdaadpreventie in de dop), dat zich richt op schoolkinderen tussen de 12 en 18 jaar.

Meer weten? Kijk dan ook eens op: www.peterfaberstichting.nl

Roy Valentijn

Van 5 februari tot en met 24 juni 2023 exposeerde de West-Friese kunstenaar Roy Valentijn in de Drom. Roy en zijn opvallende, uitbundige werken zijn zeer bekend en geliefd in deze regio. Hoewel veel van zijn werken als warme broodjes gaan, is het gelukt een brede selectie te maken waarmee de muren van de Drom gevuld worden dit voorjaar.

En wat doet Roy nu eigenlijk allemaal? 'Kunst, kapsels en ecosystemen' (vrij gekopieerd van zijn Facebook 😁) Roy werkt op dit moment veel in opdracht en daarnaast werkt hij samen met zijn vriendin Priscilla aan de conceptuele onderneming 'Valentuin's Imperium. Zo werken zij (onder andere) aan circulaire ecosystemen en doen zij veel onderzoek met diverse soorten planten & sporen. Roy werkt verder ook als kapper en hij ontwerpt kleding.

'We werken vanuit een gedeelde visie aan dezelfde droom. Met als streven: iedere dag de beste versie van onszelf te zijn, weer beter dan de dag ervoor!'.

Leerlingen Martinus College

De zeven werken van jonge kunstenaars waren te bezichtigen in de Drom.

Zoals het werk van Vera Gierman (15). Zij schilderde 'Happy Skeleton': een skelet met op de achtergrond bloemen. Ze vertelde dat ze een zware periode achter de rug heeft gehad. Vrienden hadden haar verraden maar gelukkig heeft ze inmiddels weer nieuwe vrienden. Daarom wilde ze van iets zwaars iets lichters maken. Ze houdt erg van Frida Kahlo en Salvador Dali en wil zelf kunstenaar worden.

Anna Hoogeboom (15) wil ook kunstenaar worden; liefst illustrator van kinderboeken. Ze wilde iets schokkends maken, geïnspireerd door 'De Schreeuw' van Edvard Munch. Veel jongeren raken in een depressie door corona en daar wil ze aandacht voor vragen. Met een rode achtergrond geeft ze stress weer, met blauw depressie.

Eva Waghnare (14) komt uit India en woont pas 3 jaar in Nederland. Ze houdt van schilderen, natuur en dieren en is een groot fan van Vincent van Gogh. Dat is in haar op Picasso geënte kleurrijke schilderij niet terug te zien.


Ali Mahmoud & Yuri Smit

"Wij zijn Ali Mahmoud en Yuri Smit. In 2010 hebben we elkaar via de digitale weg ontmoet. Ali woonde toen nog in Damascus (Syrië) waar hij de University of Fine Arts had afgerond. Zijn eerste expositie had hij toen hij pas 7 jaar oud was! Yuri (Enkhuizen) had toen nog nooit een penseel aangeraakt. Na onze ontmoeting raakte Yuri gefascineerd door het schilderen. Ali heeft hem de beginselen van het schilderen bijgebracht. Ali heeft voor zijn schilderijen altijd een plan, hij weet wat hij wil maken en doet dat in een voor hem kenmerkende stijl. Hij weet zijn gevoel en emotie dan om te zetten in het figuur. Yuri merkte al snel dat hij zelf beter het tegenovergestelde kan doen. Hij werkt zonder plan en zet zijn gevoel en emotie om in kleuren. Het resultaat van de combinatie van deze twee verschillende werkwijzen in één schilderij laten zij graag zien in deze expositie."

Tanja Hollenberg

Tanja Hollenberg is geboren in Ursem (1984) en leerde al van jongs af aan om zich heen kijken dankzij haar vader. Als kunstschilder nam hij zijn gezin regelmatig mee naar exposities. Net als haar vader is zij ook een enorme natuurliefhebber. Van 2004 tot 2008 heeft ze gestudeerd aan de Fotovakschool te Amsterdam. Pas na haar studie ging ze over op de digitale fotografie. "Het was altijd een cadeautje als je filmrolletje was ontwikkeld en je kon eindelijk het resultaat zien. Dat was toch een magisch proces."

Uiteindelijk heeft Tanja de magie weten terug te vinden in de fotografie. Haar foto's verbeelden vaak mysterieuze werelden. Ze laat mensen zien hoe zij de wereld om haar heen ervaart en hoopt daarmee dat kijkers zich bewuster worden van de schoonheid om hen heen. "Ik ben een onderzoekend persoon, op zoek naar de mystiek en de schoonheid van het leven. Tijdens het fotograferen zie ik meestal al welke sfeer ik het beeld wil meegeven en speelt er zich al een klein verhaaltje af in mijn hoofd. Eenmaal thuis probeer ik die sfeer verder op te bouwen door bijvoorbeeld het gebruik van filters." Zo probeert Tanja de dagelijkse realiteit op een andere manier te laten ervaren.

Isa Winkelaar

Isa is geboren in Hoorn (2001). De eerste vier jaar van haar leven woonde Isa in Enkhuizen, waarna ze met haar ouders naar Amsterdam verhuisde. Al van jongs af aan tekent ze graag en geeft ze haar fantasie vorm met verf, potlood en papier. Aan het einde van de lagere schooltijd ontdekt Isa de computer en verdiept zich in digital art en animated gifs. Op dit moment zit Isa in het vierde jaar van het grafisch middelbaar onderwijs, op het MA in Amsterdam. Ze hoopt dat dit een opmaat is naar de kunstacademie. Het creatief bezig zijn is voor Isa van wezenlijk belang: "Creëren maakt mij blij en ik doe liever niks anders. Het is heel belangrijk om mijn fantasie te kunnen uiten. Er gebeurt veel in mijn hoofd en dat heeft de ruimte nodig. Sinds kort gebruik ik ook gitaarspel en zang in mijn creaties die daardoor rijker worden." Isa schrijft liedjes en gedichten die ze vervolgens gebruikt als muzikale begeleiding van haar animaties en digitale kunstwerken.

Ai Sato

Ai Sato is geboren in Sapporo, Japan, heeft in New York gestudeerd en woont en werkt in Amsterdam. Over haar werk zegt ze het volgende: "Om mijn werk op te bouwen wilde ik graag loskomen van de behoefte aan een strak concept. Ik wil een werk dat eerlijk is, die het onzichtbare ontketent en die de innerlijke onbekende visie in een tastbare vorm vastlegt die de grenzen van het figuratieve ontstijgt. De vloeibaarheid van de oppervlakte, kleur en licht geven mijn werk eenheid. Ik zou graag willen dat mijn werk een spontane en ruwe kwaliteit heeft en ik beschouw dit als het belangrijkste thema, dat is waar de kern ligt. Deze elementen genereren mogelijkheden en al wordt het eindresultaat niet bepaald door het soort materiaal of door de kunstenaar zelf, het is ook geen toevallig proces. Het doel wordt gaandeweg ontdekt. Door een vrij gebruik van de materialen kan ik de spontane en ruwe bewegingen vorm geven die anders verloren zouden gaan. Oppervlakte, kleur en licht. Spontaniteit en ruwheid. Daar gaat het om in mijn werk."

Nanja Helmers

Nanja is geboren in Amsterdam (1972) en in april 2006 geëmigreerd naar Pergola in Le Marche Italië waar zij samen met haar echtgenoot Erik een goedlopende Bed & Breakfast genaamd Agriturismo Carincone (een oude boerderij uit 1670) runt. Naast haar werk voor de B&B schildert en tekent Nanja het liefst portretten en schilderijen in haar vrije tijd.

Marja van Putten

Marja (Oude Niedorp) heeft een studio in Amsterdam en is een hedendaagse, kritische schilder die haar werken combineert met andere media. "Vanaf het begin ben ik mijn positie als vrouwelijke artiest gaan onderzoeken. Ik kijk naar de geschiedenis als een netwerk, waarin ik als een spin connecties maak tussen mondiaal beschikbare afbeeldingen en stijlen. Ik drijf van fundamentele kunst naar wild painting, van fijn en gedetailleerd naar ruige materialen."

Roos Scholten

"Mijn naam is Roos Scholten. Ik bekijk de wereld in plaatjes. Belichting. Vorm. Uitdrukking. Gevoel. Kleding. Kleur combinatie. Compositie. Ik zie overal foto's en ontwerpen ontstaan, die passen bij dat moment, op die locatie. Ik ben een modeontwerper gespecialiseerd in textiel, art director en ik werk als danseres met o.a eigen teams. Ja, ik doe veel. Ik vind het heerlijk. Wat maakt mij anders? Precies dit. Het is niet omdat ik in ontwerpen een eigen style heb. Het is omdat ik zelf eigen ben. In concepten, mode en dans. Ik combineer alle disciplines met passie. Ze hebben ook raakvlakken. Het lichaam, beweging, uitstraling en wat nergens mist: attitude en een verhaal."

Joann Bos

Joann put inspiratie voor haar abstracte werken uit haar veelbewogen leven. Stralend en vrolijk, maar soms ook wat melancholiek. De dromer in haar concurreert voortdurend met de realist die zij in het dagelijks leven is, wat haar werken verrassend afwisselend maakt. Haar surrealistische en abstracte werk kenmerkt zich vooral door het tot de verbeelding sprekende kleurgebruik. Haar vader Cor was een verdienstelijk schilder en bracht haar in contact met kunst. Ongeveer 15 jaar geleden liet een wederzijdse vriend haar portfolio aan Herman Brood zien, die Joann het advies gaf te gaan exposeren. Dat advies heeft zij opgevolgd en Joann heeft tot op heden vier collecties gemaakt, ieder op thema.

Angelique Boas

Angelique Boas (1952) is van oorsprong interieurarchitect. Daarnaast heeft zij zich de laatste vijfentwintig jaar vanuit haar shamanistische achtergrond ontwikkeld. Geïnspireerd door verschillende oorspronkelijke natuurvolkeren is zij gespecialiseerd in het creëren van Native Art, vervaardigd uit voornamelijk veren en ander natuurlijk materiaal. Zij maakt vrij werk en kunstwerken in opdracht. Daarnaast geeft zij workshops en lezingen over persoonlijke bewustwording vanuit de kennis en filosofie van (Indiaanse) natuurvolkeren en Shamanisme. Zij is personal coach en geeft begeleidingsconsulten volgens afspraak (www.casa-boas.nl). Angelique: "Vogels zijn mijn inspiratiebron: prachtig puur en intelligent. Ik werk uitsluitend met materialen uit de natuur. Mijn architectonische ontwerpen kenmerken zich door soberheid en eenvoud de objecten die ik maak zijn daarentegen organisch en rijk aan kleur."

Martijn Weiffenbach

Martijn Weiffenbach, geboren in 's-Gravenhage (1956) was werkzaam als Art Director bij diverse reclamebureaus. Tijdens zijn carrière is hij diverse malen genomineerd voor prijswinnend werk, zowel nationaal als internationaal. Op dit moment is hij eigenaar van het reclamebureau Welcomm. Naast het creëren van concepten was vormgeven en illustreren altijd een belangrijk onderdeel van het reclamevak en besloot deze ervaring als basis toe te passen voor het maken van olieverfschilderijen op paneel. Met een stille voorkeur voor stillevens. De onderwerpen zijn op werkelijke grootte. De onderwerpen die hij kiest zijn vaak eenvoudig, herkenbaar en op werkelijke grootte opgezet. Daar is, voordat Martijn het als onderwerp kies, al eindeloos over nagedacht door een (industrieel) ontwerper om tot deze prachtige vorm te komen. Een eenvoudig vrucht, daar is evolutionair gezien, miljoenen jaren overheen gegaan om zich te ontwikkelen tot deze basale schoonheid. Dit soort onderwerpen probeert Martijn onder de aandacht te brengen in zijn voorstellingen. De achter- en ondergronden houd hij dan ook bewust (bijna grafisch) strak, eenvoudig en letterlijk op de achtergrond. Zo kijk je niet naar een schilderij, maar naar een mooi kommetje die je er bijna van kan afplukken.

Ruud Rous

Ruud Rous is geboren in Amsterdam en momenteel woonachtig in Arnhem. "In Arnhem heb ik mijn middelbare schoolopleiding gevolgd op de grafische school. Door omstandigheden kon ik na deze opleiding geen werk vinden. Dit was medio 1975, er was toen veel tumult in de grafische wereld. Door scholing ben ik in de techniek terechtgekomen en heb dit met veel plezier gedaan. In 2009 ben ik weer gaan schilderen, eerst voor mijzelf en, omdat er vragen kwamen van "kun je iets voor mij maken?", ben ik gaan exposeren. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor Roy Lichtenstein, en geïnspireerd door zijn stijl ( Popart) ben ik mij hierin gaan specialiseren. Meestal zijn het gezichten die ik uitvergroot en laat spreken met veel kleurgebruik.

Gerbrand Lub & Eline de Zoete

Gerbrand Lub is geboren in Enkhuizen (1956) en is autodidact kunstenaar. Geboren in een familie van vissers, reizigers en creatievelingen is zijn werk een logisch gevolg na alle omzwervingen die hij heeft gemaakt in zijn leven. Sinds 2009 is hij zijn herinneringen gaan vertalen in schilderijen. Gerbrand is altijd zeer aangetrokken geweest tot de moderne kunst en met name de Cobra groep. Vooral Karel Appel is altijd een grote inspirator geweest. In de afgelopen 10 jaar heeft zijn werk zich steeds meer ontwikkeld en is er een grote collectie aan kleurrijke herinneringen aan vele verre oorden ontstaan.

Eline de Zoete is geboren in Dordrecht (1979) en is autodidact allround kunstenaar. Geboren uit een familie van schilders is het talent aangeboren. Eline is op vele vlakken actief in de kunsten, ze heeft toneelstukken geschreven, gedichten, liedjes, een prentenboek, columns en diverse korte scenario's, hiernaast is ze de bedenker van de poppen Lila en Loet en speler/acteur bij Toneelgroep Drommedaris. Sinds oktober 2018 geeft zij creatieve lessen bij culturele werkplaats Dondersteen. Haar werk heeft vaak dromerige en sensuele thema's waar veel passie vanuit gaat. Felle kleuren, energie en vrouwelijke kracht zijn de kernwoorden die haar werk omschrijven.